Piątek, 26 kwietnia 2024 r., imieniny Marzeny, Klaudiusza, Marceliny

Pogotowie Reporterskie

Święto łasuchów - dziś Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Dziś zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanych chrustem). 

Tłusty Czwartek jest zwyczajowym świętem ruchomym. Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek karnawału, a jego data zależna jest od daty Wielkanocy. W 2017 roku wypada 23 lutego.

 

Ponieważ Tłusty Czwartek otwierał ostatni tydzień przed Wielkim Postem (zapusty), należało się dobrze przygotować do ubogiego okresu jedzeniowego i dlatego, jeszcze jakiś czas temu, w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też kiełbasy, kasze, słoniny, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste i sycące, które były spożywane przez cały tydzień (aż do Ostatków).

Obżarstwu towarzyszyły huczne i obficie zakrapiane zabawy i bale karnawałowe. Po takim okresie nieumiarkowania w jedzeniu, piciu i zabawie organizm był przygotowany do nadchodzącego okresu postu, wyciszenia i zadumy.

W regionie podkrakowskim Tłusty Czwartek znany jest także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich kramarek i służących.

 

 

Przepis na tłustoczwartkowe pączki

Składniki na około 25 pączków:

  • 50 dag mąki (3 szklanki),
  • 6 dag drożdży,
  • 6 dag cukru (4 łyżki),
  • 4 żółtka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 200ml mleka (szklanka),
  • 1/2 szklanki cukru pudru, sól,
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec, margaryna),
  • powidła śliwkowe, dżem z róży lub inny,
  • ew. łyżka spirytusu.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, po dokładnym rozmieszaniu odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże rosną, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie mieszamy rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodajemy resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Tak przygotowane ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawamy kółka. Na wykrojone kółko kładziemy dżem, konfiturę lub powidła, przykrywamy drugim kółkiem i formujemy kulę z ciasta. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

Smażenie Pączków -

W dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo ilość tłuszczu ( tak aby kule z ciasta swobodnie w nim pływały ). Pączki smażymy w tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego.

 

Przepis na tłustoczwartkowe faworki ( chrust )

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej (2 szklanki),
  • 4-5 żółtek,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • sól, cukier puder, cukier waniliowy,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

Przygotowanie:

Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugniatamy twarde ciasto. W tym celu wyrobione ciasto należy przez kwadrans ubijać mocno wałkiem. Tak 'obite' ciasto pozostawiamy na około godzinę w niskiej temperaturze (ok 5-8 st Celsjusza). Wyleżakowane ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, po czym wycinamy z niego paski szerokości około 3 i długości 12 cm. Każdy pasek przecinamy w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągamy przez otwór powstały z nacięcia.

Uwaga, ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki trzymamy na i pod zwilżoną lekko ściereczką, zapobiega to ich wysychaniu.

Smażenie Faworków

W garnku rozgrzewamy tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażymy na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu faworki należy odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można przechowywać kilka dni pod przykryciem. Smacznego.

 

 

 

 

Źródło: frico.net

Skomentuj [ 0 ]
07:41, 23.02.2017 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama



Popularne artykuły


Reklama



Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie





Ostatnio na forum

Więcej dyskusji





Najnowsze komentarze


Pogoda

Facebook


Najnowsze zdjęcia


© Copyright 2011-2024 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET