Święto łasuchów - dziś Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Dziś zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanych chrustem).
Tłusty Czwartek jest zwyczajowym świętem ruchomym. Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek karnawału, a jego data zależna jest od daty Wielkanocy. W 2017 roku wypada 23 lutego.
Ponieważ Tłusty Czwartek otwierał ostatni tydzień przed Wielkim Postem (zapusty), należało się dobrze przygotować do ubogiego okresu jedzeniowego i dlatego, jeszcze jakiś czas temu, w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też kiełbasy, kasze, słoniny, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste i sycące, które były spożywane przez cały tydzień (aż do Ostatków).
Obżarstwu towarzyszyły huczne i obficie zakrapiane zabawy i bale karnawałowe. Po takim okresie nieumiarkowania w jedzeniu, piciu i zabawie organizm był przygotowany do nadchodzącego okresu postu, wyciszenia i zadumy.
W regionie podkrakowskim Tłusty Czwartek znany jest także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich kramarek i służących.
Przepis na tłustoczwartkowe pączki
Składniki na około 25 pączków:
- 50 dag mąki (3 szklanki),
- 6 dag drożdży,
- 6 dag cukru (4 łyżki),
- 4 żółtka,
- 1/2 kostki masła,
- 200ml mleka (szklanka),
- 1/2 szklanki cukru pudru, sól,
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec, margaryna),
- powidła śliwkowe, dżem z róży lub inny,
- ew. łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, po dokładnym rozmieszaniu odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże rosną, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie mieszamy rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodajemy resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Tak przygotowane ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawamy kółka. Na wykrojone kółko kładziemy dżem, konfiturę lub powidła, przykrywamy drugim kółkiem i formujemy kulę z ciasta. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażenie Pączków -
W dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużo ilość tłuszczu ( tak aby kule z ciasta swobodnie w nim pływały ). Pączki smażymy w tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego.
Przepis na tłustoczwartkowe faworki ( chrust )
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej (2 szklanki),
- 4-5 żółtek,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki gęstej śmietany,
- łyżka spirytusu lub octu,
- sól, cukier puder, cukier waniliowy,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Przygotowanie:
Z mąki, jaj, masła, spirytusu (octu) i śmietany ugniatamy twarde ciasto. W tym celu wyrobione ciasto należy przez kwadrans ubijać mocno wałkiem. Tak 'obite' ciasto pozostawiamy na około godzinę w niskiej temperaturze (ok 5-8 st Celsjusza). Wyleżakowane ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, po czym wycinamy z niego paski szerokości około 3 i długości 12 cm. Każdy pasek przecinamy w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągamy przez otwór powstały z nacięcia.
Uwaga, ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki trzymamy na i pod zwilżoną lekko ściereczką, zapobiega to ich wysychaniu.
Smażenie Faworków
W garnku rozgrzewamy tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażymy na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu faworki należy odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można przechowywać kilka dni pod przykryciem. Smacznego.
Źródło: frico.net
- Skomentuj [ 0 ]
- 07:41, 23.02.2017 r.
Wasze komentarze
Dodaj komentarz
Reklama
Popularne artykuły
- Monika Mrowińska - nowym burmistrzem Łasku!
- Trwa II tura wyborów na Burmistrza Łasku (AKTUALIZACJA)
- Dotacje dla Kół Gospodyń Wiejskich
- Łask. Odeszli do wieczności
- LXXIX sesja Rady Powiatu Łaskiego
- XXI Rajd Górski Korona Gór Polski - relacja
- III Dzień Otwarty w Dworze Szweycera
- Łask. Obchody świąt majowych
- Łask. Odeszli do wieczności
- Sukces uczniów ze szkoły ZSO w Łasku Kolumnie
Reklama
Najnowsze ogłoszenia
- wynajmę kawalerkę w Łodzi
- lokal użytkowy
- Nowa stodola
- SPRZEDAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ
- Oprawa muzyczna ślubów - skrzypce na ślub
- Peugeot 106,auto w cenie roweru
- Duża działka b.tanio
- Malowanie
- Sprzedam gospodarstwo rolne
- SKODA RAPID
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Pomoc w nauce polskiego dla gości z Ukrainy
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
- Walka z koronawirusem w wydaniu łaskiej przychodni
- GDZIE JEST POLICJA?!!!
- Przed wyborami parlamentarnymi
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- dlaczego nie ukarzą tych co krzyczeli na straż graniczną,tylko jakąś zwykłą osobę
- przecież w PGG jest taniej z dostawą i we workach....
- Na pewno będą tłumy, bo tu sami eksperci od inwestycji!!!
- no i dobrze, a teraz swoje umiejętności w tak szybkim odnajdowaniu przełożą na odnajdowanie cwa
- Bardzo dobrze kara powinna być Policjant to też człowiek, że ma taką pracę,ale jakby ich nie b
- Żeby nie zważać na to co nam Andrzej wypisuje.
- I co Wam Szanowni Państwo powiedział?
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
Obchody 84. rocznicy zbrodni katyńskiej
-
Dzień otwarty w Dworze Szweycera
-
Intensywne prace przy stacji PKP w Kolumnie
-
Medal dla Burmistrza Gabriela Szkudlarka
-
LXXII sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
LXV sesja Rady Miejskiej w Łasku
-
Nowa Izba Przyjęć
-
Zduńska woda
-
79. rocznica Powstania Warszawskiego w Łasku
-
Kiermasz Róż 2023 w Łasku