Środa, 15 maja 2024 r., imieniny Zofii, Nadziei, Berty

Pogotowie Reporterskie

Cztery pory roku w kuchni. Łódzkie znów gotuje

 

Zalewajka łódzka w nowoczesnej odsłonie, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, do tego łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak zainaugurowaliśmy warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”.

Cykl spotkań rozpoczęliśmy dziś z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.

Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.

- Razem z Wami – uczniami szkół gastronomicznych chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt – mówił Grzegorz Schreiber, który razem z radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniewem Linkowskim i starostą kutnowskim Danielem Kowalikiem delektowali się łódzką zalewajką. 

Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości. Strategia „Od Pola do Stołu” zakłada promocję rolniczego handlu detalicznego, skrócenie łańcuchów dostaw. A w tę ideę świetnie wpisują się oczywiście nasze ryneczki „Prosto od rolnika”. Targowisko przy ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi i to przy Porcie Łódź od wielu tygodni w każdą sobotę zapełniają się rolnikami oferującymi swoje produkty i klientami, którzy chcą kupić zdrową żywność.

Podczas naszych warsztatów omawiane są też możliwości pozyskania dofinansowania z UE na tworzenie miejsc sprzedaży żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie nowych miejsc pracy.

Gdzie gotujemy w tym roku? 8 listopada w Sędziejowicach, 14 listopada w Łowiczu, 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim, 18 listopada w Skierniewicach, 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim, 23 listopada w Wieluniu, 25 listopada w Wojsławicach, 28 listopada w Zgierzu, 30 listopada w Łodzi.

Skomentuj [ 1 ]
08:20, 08.11.2022 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Powrót @ 10:27, 08.11.2022r. IP: *.*.29.6

Dlaczego ciągle widzimy marszałka który w teczce został przywieziony z Bydgoszczy ,jaki on jest łodziak ,pokazujcie jak tam by były nasze panie z powiatu Łaskiego a nie promowanie człowieka którego Kaczyński w teczce podrzucił do województwa łódzkiego ,jaki to jest człowiek województwa do promowania jak nic nie zrobił , efekty widać np na drogach , chodnikach i całej infrastruktury na województwie , efekt żaden dziury, bałagan

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama




Popularne artykuły


Reklama



Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie




Ostatnio na forum

Więcej dyskusji






Najnowsze komentarze


Pogoda

Facebook



Najnowsze zdjęcia


© Copyright 2011-2024 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET