Piątek, 17 maja 2024 r., imieniny Sławomira, Paschalisa, Weroniki

Pogotowie Reporterskie

Co gospodynie polecają na Święta

(fot. kuradomowa.info)

 

Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy, ale jest okazja, żeby spróbować czegoś nowego. KalendarzRolników.pl rozpoczął cykl Przygotuj Święta z KGW z przepisami Kół Gospodyń Wiejskich. A wśród pierwszych opublikowanych receptur niespodzianka, niespodzianka - przepisy od naszego Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy.

 

Teraz już każdy kto ma dostęp do Internetu i zna język polski (lub używa tłumacza online) może samodzielnie przygotować:

Roladę schabową z boczkiem i pieczarkami

Sernik królewski z delikatną masą serową i kruchym ciastem kakaowym

Spróbujecie?

 

Poniżej przepisy:

 

 

 

 

Sernik Królewski 

Sernik Królewski powstaje z kakaowego ciasta kruchego i masy serowej. Doskonały na niedzielę oraz na Święta i różne imprezy okolicznościowe. Po prostu wspaniały klasyczny sernik. 


Składniki na ciasto kakaowe:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu lub sera wiaderkowego 
5 jajek
200 gram miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 
Sposób wykonania:
1. Zmielić twaróg. Ja mielę tylko raz, uważam że to wystarczy, nie zauważyłam różnicy pomiędzy serem zmielonym trzy razy a zmielonym raz. 
2. Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ja ostatnio do tego celu używam malaksera. Wrzucam wszystkie składniki mieszam około 30 sekund .
3. Gdy ciasto kruche chłodzi się w lodówce zabieram się do przygotowania masy serowej. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. 
4. W innej misce żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję po trochu wcześniej wyciągnięte z lodówki masło i ucieram na puszystą masę. 
5. Cały czas miksując dodaję stopniowo przygotowany wcześniej twaróg. 
6. Następnie dodaję jeszcze budyń i chwilę mieszam.
7. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek ale mieszam już tylko delikatnie drewnianą łyżką. 
8. Na tym etapie jeżeli lubisz możesz opcjonalnie dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową. 
9. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładam papierem do pieczenia. 
11. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Powiedzmy trochę mniej niż 3/4 ciasta daję na spód a resztę na wierzch.
12. W pierwszej kolejności na spód blachy daję tą większą część ciasta i równomiernie palcami ją rozprowadzam. Następnie wlewam masę serową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta czyli tą mniejszą. 
13. Piec w 180 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika góra-dół. U mnie gotowy był już po 50 minutach. Jeżeli zauważysz że sernik zaczyna Ci pękać podczas pieczenia, możesz zmniejszyć temperaturę do 170 i piec dalej. 

 

 

Rolada schabowa faszerowana boczkiem i pieczarkami

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami.

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego
250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
500 g pieczarek
100 g suszonych śliwek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
Sól
Pieprz
Łyżka masła
3 łyżki oleju
 
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia. Cebule kroimy w ósemki. Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę, w której moczyły się śliwki.
Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 90 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min, tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. 
 

KGW w Rososzy życzy wielu przyjemności z kosztowania świątecznych przysmaków :-)

 

Źródło: Kalendarz Rolników

Skomentuj [ 3 ]
14:50, 15.12.2022 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

G @ 05:59, 16.12.2022r. IP: *

Polecam święty spokój czego wszystkim życzę.

K. @ 12:42, 16.12.2022r. IP: *

A kto to zje?

G @ 22:51, 16.12.2022r. IP: *

Może nie wszyscy ale polecam, naprawdę się ten spokój czkawką nie odbije.
Sprawdzone.!

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama




Popularne artykuły


Reklama



Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie




Ostatnio na forum

Więcej dyskusji






Najnowsze komentarze


Pogoda

Facebook



Najnowsze zdjęcia


© Copyright 2011-2024 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET