Czy koronawirus przenosi się za pomocą żywności?
Według stanowiska opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie ma dowodów na to, że aby koronawirus przenosił się przez żywność. W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad higieny.
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2.
Reklama W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Obróbka termiczna a koronawirus
Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Jak przenosi się SARS COV-2?
Bezpośrednio - poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (droga kropelkowa, ale również kał i mocz).
Pośrednio - poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej poprzez kichanie i kaszel.
Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.
Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:
- właściwą higienę rąk,
- higienę kasłania/kichania,
- zasady bezpieczeństwa żywności,
- ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel),
Reklama Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.
Pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
- po jedzeniu, piciu, lub paleniu,
- po kontakcie z pieniędzmi,
- przedsiębiorcy branży spożywczej mając na uwadze obowiązujące przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności wskazane jest aby zarówno producenci żywności jak również sklepy, hurtownie:
Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?
W sklepie:
Osoby, które przebywają w sklepach, supermarketach, centrach handlowych powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialni za zdrowie swoje i innych osób. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach.
Reklama Dlatego należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.
Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego- nie kasłanie/kichanie w stronę innych osób jak i towaru.
W domu:
Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.
WHO zaleca przestrzeganie zasad pięciu kroków do bezpiecznej żywności.
Więcej na ten temat:
www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route.
https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/.
- Skomentuj [ 1 ]
- 15:35, 21.03.2020 r.
Wasze komentarze
BJ @ 17:27, 21.03.2020r. IP: *.*.131.204
Może po tej epidemii niektórzy nauczą się higieny. W sklepach i na rynkach obowiązkowo zakładać rękawiczki do wybierania i pakowania. Tylko żeby tego wymagano. I myć ręce.
Dodaj komentarz
Reklama





Popularne artykuły
- Uwaga! Zmiana cen wody i ścieków
- Łask. Awanse na stopień nauczyciela mianowanego
- Nieustąpienie pierwszeństwa przyczyną groźnie wyglądającego zdarzenia drogowego
- Policjanci zlikwidowali nielegalną plantację i przejęli 30 kilogramów narkotyków
- Buczek. 50 lat minęło
- Łask. Odeszli do wieczności
- Buczek. Jarmark Bożonarodzeniowy – relacja
- Podatki w powiecie łaskim: Gdzie portfel mieszkańca odpocznie najbardziej?
- Od 1 stycznia droższe bilety autobusowe
- Zaproszenie na XXIII sesję Rady Miejskiej w Łasku
Reklama


Najnowsze ogłoszenia
- male kotki
- GARAZ do wynajecia
- Zaginął młody kotek
- Mieszkanie do wynajęcia
- Petsitter poszukiwany
- Do wynajecia
- Dziaki budowlane
- Pożondki
- Oprawa muzyczna - skrzypce na ślub i inne okazje
- Garaż do wynajęcia
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Jak zmienia się nasze miasto
- Szukam lokalnego korepetytora
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- Dla mnie już wczoraj jeszcze przed upublicznieniem okoliczności bylo oczywiste, że program zawier
- Poza tym PISowskie powiaty mają za zadanie przykazane od swojej "ojca chrzestnego" z Nowogródzkiej
- Kłamstwo. Wystarczy wejść na stronę rządową dotyczącą programu. Dofinansowanie było dla wsz
- A gdzie są posty na temat wczorajszej sesji Rady Miejskiej i uchwalonego budżetu Gminy Łask na 20
- To sie pani Halina popisala
- Widzę że nieprzychylne powiatowi komentarze są kasowanie wiec zapytam jeszcze raz. Czy ktoś wie
- Celina | 15:31, 16.12.2025 r. Nie NFZ zbankrutował, tylko Państwo prawie zbankrutowało... i nie p
- A to kłamało, kłamie i będzie kłamać.
- Rozważę propozycje Pani Roma, natomiast Panu Olek zalecam wizytę u lekarza choć rozumiem, że mo
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
10. Festiwal Róży w Łasku
-
Święto Truskawki 2025 - część 1 (niedziela)
-
Święto Truskawki 2025 - część 4
-
Święto Truskawki 2025 - część 3
-
Święto Truskawki 2025 - część 2
-
Święto Truskawki 2025 - część 1
-
Walne zebranie delegatów Łaskiej Spółdzielni Mleczarskiej
-
III Piknik Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Łaskiego
-
Maturzyści z LO w Kolumnie zakończyli rok szkolny
-
Kwietna łąka Młodzieżowej Rady Miejskiej
