Dziś Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek jest zwyczajowym świętem ruchomym. Tłusty Czwartek przypada na ostatni czwartek karnawału, a jego data zależna jest od daty Wielkanocy. W 2020 roku wypada 20 lutego. Tłusty Czwartek - inne nazwy: Combrowy Czwartek - jest to ostatni czwartek karnawału i ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową). W ten dzień zwyczajowo możemy (a właściwie należy) sobie pofolgować i objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski zwanych także chrustem).
Ponieważ Tłusty Czwartek otwierał ostatni tydzień przed Wielkim Postem (zapusty), należało się dobrze przygotować do ubogiego okresu jedzeniowego i dlatego, jeszcze jakiś czas temu, w polskich domach obok słodkości przygotowywało się też kiełbasy, kasze, słoniny, skwarki i inne potrawy jak najbardziej tłuste i sycące, które były spożywane przez cały tydzień (aż do Ostatków). Obżarstwu towarzyszyły huczne i obficie zakrapiane zabawy i bale karnawałowe. Po takim okresie nieumiarkowania w jedzeniu, piciu i zabawie organizm był przygotowany do nadchodzącego okresu postu, wyciszenia i zadumy.
Przepis na tłustoczwartkowe pączki
Składniki na około 25 pączków: 50 dag mąki (3 szklanki), 6 dag drożdży, 6 dag cukru (4 łyżki), 4 żółtka, 1/2 kostki masła, 200ml mleka (szklanka), 1/2 szklanki cukru pudru, sól, tłuszcz do smażenia (olej, smalec, margaryna), powidła śliwkowe, dżem z róży lub inny, ew. łyżka spirytusu.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, po dokładnym rozmieszaniu odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy drożdże rosną, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem. Następnie mieszamy rozczyn drożdży z żółtkami i masłem, dodajemy resztę mąki i mleka (można dodać także łyżkę spirytusu). Tak przygotowane ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2cm. Szklanką wykrawamy kółka. Na wykrojone kółko kładziemy dżem, konfiturę lub powidła, przykrywamy drugim kółkiem i formujemy kulę z ciasta. Uformowane ciasto kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Smażenie Pączków
W dużym naczyniu silnie rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu (tak aby kule z ciasta swobodnie w nim pływały). Pączki smażymy w tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu pączki delikatnie wyjmujemy i odkładamy na bibułę aby odciekł z nich tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem i ... pączki gotowe. Smacznego.
Porada, jak nie spalić pączków
Tłuszcz do smażenia pączków należy jak najsilniej rozgrzać (uważać przy tym aby go nie spalić - nie może zacząć dymić). W tym celu garnek z zimnym jeszcze tłuszczem stawiamy na sporym ogniu. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, gaz przykręcamy do minimum i wrzucamy ciasto pączkowe. Gdy tłuszcz stanie się zbyt mało gorący, należy znów go podgrzać (bez pączków), ale przed wrzuceniem ciasta pamiętać trzeba aby ponownie zmniejszyć gaz.
Źródło: frico.net
- Skomentuj [ 0 ]
- 09:35, 11.02.2021 r.
Wasze komentarze
Dodaj komentarz
Reklama





Popularne artykuły
- Nastolatka pod kołami nissana
- Potrącenie dwóch nastolatek na przejściu dla pieszych w Łasku
- Łask. Odeszli do wieczności
- Urząd Miejski w Łasku informuje
- Śmiertelne potrącenie w Mikolajówku
- Kompletnie pijany wjechał do przydrożnego rowu
- Policyjna asysta honorowa na ślubie łaskich policjantów
- Łask. Drogi gminne po remontach
- Zjednoczona Prawica o bonie ciepłowniczym
- Policjant na urlopie uratował życie mężczyzny
Reklama


Najnowsze ogłoszenia
- Garaż do wynajęcia
- Sprzedam ogródek działkowy
- Sprzątanie
- Sprzedam Opel Astra J
- Opieka nad osobą starszą
- kupie silnik 2.9 td do sprinter 212 / 312 do kwoty 7000
- Znaleziono kołpak Renault 15'
- Kocurki oddam do adopcji
- Zagubione klucze
- Spszontanie
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Jak zmienia się nasze miasto
- Szukam lokalnego korepetytora
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- konkretne pytanie do MPWIK-czy mogę śmiało napić się wody z kranu bez przegotowania bez żadnyc
- Jak słyszę o Buczku jako przykładzie związanym z wodociągami to śmiech mnie ogarnia. Jak tam p
- Co wam stało się w głowach z tym Buczkiem? Mają teraz tanio, to za kilka lat będą stękać ale
- Woda fatalnej jakości, twarda, że kamienia z kabiny nie idzie skutecznie usunąć. Cena z kosmosu
- Ceny najwyższe, a jakość wody najniższa. Oto realia w naszym mieście. Smutne to jest.
- Mogą robić wielkie plany za nasze pieniądze. Wodę i ścieki mamy najdroższe w regionie. No ale
- Żadnego dokarmiania.Nie ma srogich zim i ptactwo swobodnie daje sobie rade. Dokarmiając rozleniwia
- SZACUNEK DLA BARDZO SYPATYCZNEJ PANI 🌹 DOROTY 🌹
- no ponoc nasz obecny PREMIER odblokowal fundusze z KPQ
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
10. Festiwal Róży w Łasku
-
Święto Truskawki 2025 - część 1 (niedziela)
-
Święto Truskawki 2025 - część 4
-
Święto Truskawki 2025 - część 3
-
Święto Truskawki 2025 - część 2
-
Święto Truskawki 2025 - część 1
-
Walne zebranie delegatów Łaskiej Spółdzielni Mleczarskiej
-
III Piknik Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Łaskiego
-
Maturzyści z LO w Kolumnie zakończyli rok szkolny
-
Kwietna łąka Młodzieżowej Rady Miejskiej
