3 sposoby na wegetariańskie dania Wielkanocne
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Dlatego, w obliczu różnych tradycyjnych świątecznych dań, zamiast z nich zrezygnować, można przygotować ich równie smaczną, bezmięsną wersję, którą wszyscy będą się zajadać. Wegetariańskie danie wielkanocne są bardzo proste w przygotowaniu i będą stanowić smaczną alternatywę.
Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej jest stosunkowo prostszy w przygotowaniu niż jego klasyczna, mięsna wersja. Danie to jest bogate w białko, gdyż soczewica czerwona zawiera go wiele. Wcześniej ugotowana kasza gryczana oraz soczewica czerwona teraz musi zostać zblendowana na masę. Następnie należy podsmażyć cebulę i czosnek i również dodać do masy. Dla osiągnięcia wyrazistego smaku zalecane przyprawy to: pieprz, sól i tymianek. Sprawią one, że potrawa uzyska unikalny smak. Na koniec należy dodać jajko, a całość dokładnie zmiksować do czasu uzyskania konsystencji pasztetu. Całość piec w foremce około 50-60 minut. Po tym czasie, upieczony pasztet domowy, odkładamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny. I gotowe. Wegetariański pasztet domowy jest niezwykle smaczną i zdrową opcją na wielkanocny stół, ale nie tylko. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego przepisu kupić można w promocyjnej cenie w różnych sklepach spożywczych, które znajdują się na Kaufino.com, gdzie znaleźć można przykładowo najnowszą gazetkę sklepu Makro.
Żurek
Żurek to tradycyjna, podawana na Wielkanoc kwaśna zupa, przygotowywana na bazie zakwasu. Zakwas na żurek można w okresie świątecznym kupić w większości supermarketów w promocyjnej cenie. Oferty promocyjne na zakwas znaleźć można na Kaufino.com, gdzie znajdują się oferty promocyjne różnych sklepów, przykładowo znaleźć tam można najnowszą gazetkę sklepu Makro, jajka promocje oraz kasza gryczana promocje. Zakwas na żurek można również z powodzeniem przygotować samemu w domu, jednak jest to proces czasochłonny i nie zawsze się udaje. Do przygotowania żurku należy przygotować zakwas na żurek, włoszczyznę, 3 ząbki czosnku, suszone grzyby, natkę pietruszki, olej roślinny, chrzan, śmietanę 18% oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Warzywa należy obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Następnie wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę. Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej roślinny. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 250 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Jeśli dodajemy tofu, kroimy je w kosteczkę i dodajemy razem z zakwasem. Na koniec zaprawiamy żurek śmietaną, uprzednio wymieszaną ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane w skorupkach charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym smakiem. To doskonały wybór na Święta Wielkanocne, podczas których główną rolę odgrywa ich bazowy składnik. Pierwszym krokiem do przygotowania przepysznych faszerowanych jajek będzie ugotowanie jajek na twardo. Warto na realizacje przepisu zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ aby przejść do kolejnego etapu, należy odczekać, aż one ostudzą. W tym momencie będą one gotowe do ostrożnego przekrojenia ich na dwie połówki ostrym nożem oraz wyjęcia ich zawartości ze skorupki przy użyciu łyżeczki. W tym momencie skorupki będą już gotowe i można przejść do przygotowywania farszu. Jajka, czy zioła powinny być drobno posiekane. W tym momencie można połączyć pokrojone drobno składniki i doprawić je, a także dodać do nich majonez. Po dokładnym ich wymieszaniu powstaje farsz, który należy nałożyć do poszczególnych skorupek. Przed rozpoczęciem smażenia jajka faszerowane powinny być posypane bułką tartą. Ostatnim krokiem będzie rozgrzanie na patelni oleju lub roztopienie masła oraz smażenie faszerowanych jajek do momentu aż bułka tarta się zarumieni. Przygotowane w ten sposób jajka faszerowane można podawać z bagietkami. Wszystkie składniki z tego przepisu można kupić w promocyjnych cenach, przy okazjach, takich jak jajka promocje oraz kasza gryczana promocje.
Artykuł sponsorowany
- Skomentuj [ 0 ]
- 11:46, 24.02.2023 r.
Wasze komentarze
Dodaj komentarz
Reklama





Popularne artykuły
- Odszedł Przemysław Sosnowski
- Ślubowanie nowej radnej
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łask. Nabór na wolne stanowisko urzędnicze
- Łaskovia. Martyna Bulzacka z powołaniem do Reprezentacji Polski do lat 19
- Łask. Przetarg na sprzedaż nieruchomości położonych w Ostrowie
- Łask. Odeszli do wieczności
- Pożar busów w Petronelowie
Reklama


Najnowsze ogłoszenia
- poszukiwani glupcy z całej Polski!
- poszukiwani naiwniacy z całej Polski!
- poszukiwani do oszustwa z całej Polski!
- poszukiwani do oszustwa na wnuczka z całej Polski!
- poszukiwani niepelorozumni z całej Polski!
- poszukiwane słupy z całej Polski!
- Sprzatanie
- Do wynajecia
- Podnajmę lokal
- Plastikowe łubianki na owoce
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Ostatnio na forum
- Jak zmienia się nasze miasto
- Szukam lokalnego korepetytora
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- I to wszystko? Radosne z założenia święto ograniczone do marszu w tempie konduktu pogrzebowego.
- Jak wyżej widać, zamknięcie placu dla ruchu kołowego na ok. 2 godz. dla przeprowadzenia patrioty
- Wybrali bo liczyli na zmiany A jest tak jak było- patrz pec, csir, wiejskie potańcówki na rynku
- Uczciwy w akcji. Film z realiów:
https://youtu.be/
vqN0gkcm_XM?s i=s6jikab5VRVHRiw
u Pozdrawi - ale KTOŚ tą Burmistrzową wybrał - Uśmiechnięci Wyborcy ?
- Łukaszenko daje po Wagonie w Pakiecie, każdemu Inżynierowi i Lekarzowi na drogę, ku Europie Zach
- Ciekawe skąd pochodzi tytoń w tych papierosach? Chyba nie z Białorusi no bo przecież granica jes
- do jan moge podac Ci namiar do Twego imiennika co chetnie by to zrobił ale juz nie moze z dwó
- tylko dzieki ""cioci'' i nic nie widzacych i nie słyszacych pracowników szpitala nie został prawo
- Oczywiście powinno być - cholery!
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
Maturzyści z LO w Kolumnie zakończyli rok szkolny
-
Kwietna łąka Młodzieżowej Rady Miejskiej
-
Obchody 85. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej w Łasku
-
Kiermasz Wielkanocny 2025 w Łasku
-
Łask oddał cześć "Żołnierzom Wyklętym"
-
X Sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
Oddział pediatrii po remoncie
-
33. finał WOŚP w Łasku
-
Spotkanie Świąteczno-Noworoczne 2025
-
IX sesja Rady Miejskiej w Łasku