Czwartek, 21 sierpnia 2025 r., imieniny Joanny, Kazimiery, Wiktorii

Pogotowie Reporterskie

Konkurs doprawiony łódzkim smakiem

(fot. łódzkie.pl)

 

Ragu z sarniny z domowymi kluseczkami, barszcz czerwony po chłopsku z ziemniaczaną wyspą, okraszany karmelizowaną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany, sernik wiedeński, czernina z domowymi kluseczkami oraz knedle z truskawkami z zasmażaną kapustą i czipsem z boczku – to najlepsze regionalne dania Dożynek Województwa Łódzkiego w Buczku. 

W konkursie kulinarnym „Doprawione łódzkim smakiem” wzięło udział 120 potraw - zup, dań mięsnych, jarskich czy deserów oraz wypieków. Przedstawiamy wyniki!

To najsmaczniejsza tradycja Dożynek Województwa Łódzkiego, które w tym roku odbywają się w niedzielę, 17 sierpnia, w Buczku (pow. łaski). 120 Kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa przygotowało na ten dzień swoje popisowe dania i desery. Wszystkie zostały ocenione przez jury, które zwracało szczególną uwagę na smak i aromat, estetykę podania, ale i nawiązanie do tradycji i kultury naszego regionu.

Było pięć kategorii: Mięsne rozmaitości, Zupy z duszą, Słodkie rozkosze, Jarskie cuda i Truskawkowy zawrót głowy. W każdej komisja przyznała 3 pierwsze miejsca (nagrody w wysokości 6 tys. zł, 4 tys. zł i 2 tys. zł) oraz po dwie nagrody specjalne w wysokości tysiąca złotych.

W kategorii „Mięsne rozmaitości” gospodynie pochwaliły się mięsiwami – duszonymi, pieczonymi, smażonymi i grillowanymi. Były gulasze, dziczyzna, świeżonka, golonka, bigosy czy gołąbki. Wszystko aromatyczne i oryginalnie nazwane. Jury najwyżej oceniło Ragu z sarniny z domowymi kluseczkami, które przygotowało KGW w Zawadach „Zawadzianki” (pow. sieradzki). Danie jest związane z tradycjami myśliwskimi pielęgnowanymi w tej części województwa – gościło na stołach zwłaszcza jesienią i zimą. - Nasza potrawa z sarniny jest robiona z dziada pradziada. Dzisiaj przygotowała ją jedna z naszych dziewczyn z Koła Gospodyń Wiejskich. Wyszła przecudnie. Podana była z kluseczkami, z buraczkiem, do tego szczypta cytryny i miód pitny. Przystrojona pieprzem i jałowcem. Wyszło pięknie i starodawnie – mówi Aneta Grzegorzewska, przewodnicząca KGW w Zawadach.

Druga nagroda powędrowała do KGW w Janisławicach za danie „Podwórkowy kurczak faszerowany – mężowi na podwieczorek szykowany”, a trzecia do KGiGW w Przemysłowie za Gołąbki łowickie.

Dwie nagrody specjalne w tej kategorii przypadły KGW Makowe Panienki w Kietlinie za „Chlebowy garnek borowego” oraz KGW Gucińskie Szeptuchy z Gucina za Kugiel z Przedborza.

W kategorii „Zupy z duszą” gospodynie postawiły na regionalne smaki, bo dominowały żury, zalewajki i kapuśniaki. Nie zabrakło zupy śledziowej, maślanki czy zup owocowych. Panie wyśmienicie połączyły klasykę kuchni z nowoczesnym podaniem i oryginalnymi przyprawami, a podniebienia jurorów zachwyciła czernina z domowymi kluseczkami. I to właśnie ta zupa ugotowana przez KGW w Śleszynie (pow. kutnowski) otrzymała pierwszą nagrodę. Jak mówią gospodynie, to zupa nawiązująca do historii wsi i lokalnej, żychlińskiej kuchni, w której nic się nie marnowało.

– Na własnym rosole, na occie zrobionym ze śliwki, do tego jabłuszka z własnego drzewka. Włoszczyzna też z naszego ogródka. Dlatego nasza czernina jest zupełnie inna w smaku niż taka z produktów kupionych w sklepie – zachwala Mirosława Kłudczyńska z KGW w Śleszynie.  

Drugie miejsce zajęła zalewajka paradyska od Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Paradyżu, a trzecie zupa śledziowa KGW z Kwiatkowic. Nagrodami specjalnymi komisja doceniła smak Polewki z maślanki z wędzonymi ziemniakami od KGW w Nowych Gajęciciach (pow. pajęczański) i żur opoczyński od KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie.

Po dwóch pierwszych daniach przyszedł czas na desery. W kategorii „Słodkie rozkosze” czuć było smak lata – panie oparły swoje desery na sezonowych owocach, a zarówno wypieki, jak i inne słodkości zachwycały formą oraz kolorami. Na stoiskach można było skosztować pączków, bez, chałki, szarlotek, a także np. tiramisu czy słodkich pierogów. Decyzją jury najbardziej rozkoszne okazał się sernik wiedeński przygotowany przez KGW w Różannej (pow. opoczyński). - Przygotowaliśmy sernik wiedeński, bo nasza Różanna słynęła z tego, że w każdym gospodarstwie było co najmniej po kilka krów i kur. Gospodynie robiły potrawy z tego, co miały. Dawniej nie przelewało nam się w domach. Dzisiaj w Różannie mamy jedną krowę, ostatnią. Dzięki niej zdobyłyśmy mleko na ser i masło na nasz konkursowy sernik – mówi Katarzyna Jurek z KGW Różanna.

Drugą nagrodą jury uhonorowała parowańce z jagodami i borówkami z sosem od KGW w Idzikowicach, a trzecie miejsce zajęło KGW w Lubowidzy (pow. brzeziński) za Pączki Babci Dzidzi. Historia pączków sięga lat 60-tych ubiegłego wieku i nawiązuje do spotkań mieszkańców w lokalnej mleczarni.

Nagrody specjalne trafiły do KGW w Bałdrzychowie za Bezę Championkę od Kury i Koguta oraz do KGW Kalinów za pleśniaka z jabłkami.

Łódzkim smakiem doprawione są też dania jarskie i to była kolejna, czwarta kategoria. Panie wykazały się niesamowitą fantazją – przygotowały pierogi z rozmaitymi, warzywnymi i owocowymi farszami, knedle oraz różne wariacje z kluchami. Decyzją komisji, jarskim cudem dożynek został barszcz czerwony po chłopsku z ziemniaczaną wyspą, okraszony karmelizowaną cebulką i kleksem kwaśnej śmietany.

- Nasza wersja barszczu czerwonego po chłopsku jest wersją jarską. Opiera się na zdrowych i naturalnych składnikach, to równoważy słodki i kwaskowy smak. Podajemy go z ubitymi ziemniakami z dodatkiem masła oraz karmelizowaną cebulą dla wzmocnienia smaku. Użyliśmy buraków ćwikłowych z naszego ogródka, wszystkie warzywa w nim są z naszej uprawy -  mówi Mariusz Nowak z Koła Gospodyń Wiejskich „Nowe Jezioranki”.

Drugie miejsce komisja przyznała KGW w Bryszkach „Nie ma mocnych” za gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą pęczak na koperkowej pierzynce, a trzecia nagroda przypadła paniom z KGW Ja(k)nówka w Janówce za mini wege tartaletki.

Wyróżnione smaki to: prażoki z cebulką i zsiadłym wiejskim mlekiem od KGW „Żagielki” w Żaglinach oraz porka opoczyńska z aromatyczną okrasą i świeżymi ziołami od Związku Kół Gospodyń Wiejskich Ziemi Opoczyńskiej.

Ostatnia kategoria nawiązywała do miejsca tegorocznego święta plonów, czyli truskawkowej stolicy Polski, jaką w czerwcu i lipcu jest Buczek. Dla jury to był prawdziwy „truskawkowy zawrót głowy”, bo odwiedzając stoiska kosztowała bardzo oryginalnych połączeń. Był duszony daniel na musie truskawkowym, mus z wątróbki na grzance z truskawkowym sosem czy schab z truskawkami. Ale były też i klasyczne propozycje m.in. truskawkowe ciasta, torty i desery.

W tej kategorii pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Trzy Stawy” za knedle z truskawkami z zasmażoną kapustą z czipsem z boczku. Jury doceniło oryginalne połączenie słodkich truskawek, delikatnych knedli i wytrawnych dodatków z kapusty i boczku to prawdziwy ukłon w stronę lokalnej tradycji i smaków Łódzkiego.

- Jest to potrawa tradycyjna, regionalna, łódzka, bardzo, bardzo stara. Kiedyś gotowały ją kobiety, gdy mężczyźni ciężko pracowali w fabrykach. Była dostępna dla każdego, bo zawierała ziemniaki, kapustę i truskawki, a do tego była w przystępnej cenie - mówi Renata Krakowiak z Koła „Trzy Stawy”.

Drugie miejsce zajęły Stanisławiczanki z KGW w Stanisławicach za również ciekawe połączenie, czyli schab z truskawkami, a trzecie – KGW w Rosoczy za truskawkowe tiramisu z ganache z białej czekolady podane z espresso.

Dwie nagrody specjalne odebrały KGW w Czestkowie za sałatkę z truskawkami rukolą i fetą oraz KGW Kogiel Mogiel z Rajska Małego za Rajski rarytas truskawkowy.

Organizatorem Dożynek Województwa Łódzkiego w Buczku jest Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Współorganizatorem – gmina Buczek. Święto plonów zostało objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Skomentuj [ 0 ]
11:36, 18.08.2025 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne artykuły

Reklama

Reklama
Reklama

      

Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Reklama

Ostatnio na forum

Więcej dyskusji


      

Najnowsze komentarze

Pogoda

Facebook

Najnowsze zdjęcia

© Copyright 2011-2025 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET